Loppu Turkin aseviennille

Ylläpitäjä /

Suomen on peruttava kaikki asevientiluvat Turkkiin

Turkki ja sen jihadistiliittolaiset aloittivat Koillis-Syyrian miehityksen 9. lokakuuta 2019. Suomen hallitus otti puolustusministeri Antti Kaikkosen johdolla nopeasti kantaa tuomitsemalla hyökkäyksen sekä ilmoittamalla uusien asekauppojen jäädyttämisestä Turkkiin. Toisin kuin voisi luulla, näillä toimilla Suomen asevienti Turkkiin ei kuitenkaan lopu.

Suomalaisilla yrityksillä on edelleen voimassa yhteensä 21 asevientilupaa Turkkiin, joihin ei ole puututtu. Asekauppa Turkkiin voi siis jatkua vielä usean vuoden ajan maahan, joka on käytännössä diktatuuri ja käy tällä hetkellä raakaa ja kansainvälisen oikeuden vastaista miehityssotaa rajojensa ulkopuolella. Turkin lipun alla taistelevat joukot ovat syyllistyneet Koillis-Syyriassa jo lukuisiin sotarikoksiin, mistä ovat uutisoineet niin Amnesty International kuin Human Rights Watch.

Asekauppaa yli 40 miljoonalla eurolla

Turkista on tullut Suomelle viime vuosina tärkein aseteollisuuden kauppakumppani, ja pelkästään viime vuonna lupia myönnettiin 40 miljoonan euron edestä. Ykköstuote on suojausteräs, jonka tärkein viejä Suomesta Turkkiin on Miilux Oy. Turkin aseistamisella on myös yhteys erinäisten jihadistiryhmittymien voimistumiseen, sillä Erdoganin johtamalla AKP-hallinnolla on kiinteät siteet moniin näistä. Muun muassa islamistista valtiota tavoittelevat Ahrar al-Sham sekä jihadistiset Syyrian turkmeenien prikaatit, kuten Sultan Murad -divisioona ja Erdogania johtajanaan pitävä Sultan Abdulhamid Han -prikaati, nauttivat Turkin hallinnon tukea sotilaskoulutuksen ja aseistuksen muodossa. Monet turkmeenien prikaatit käyttävätkin Turkin nationalistisia symboleja ja tunnustavat avoimesti liittolaisuutta muun muassa Turkin fasistisen ”Harmaat sudet” -liikkeen kanssa.

Samat jihadistiryhmittymät osallistuivat keväällä 2018 Turkin käynnistämään ja yhä jatkuvaan Koillis-Syyriassa sijaitsevan Afrinin alueen laittomaan miehitykseen. Yhä jatkuvassa Pohjois-Syyrian miehityssodassa Turkin maajoukot ovat suurelta osin koostuneet Al Nusran ja ISIS:n rinnalla taistelleista ryhmittymistä. Mukana on myös entisiä ISIS-komentajia, joita käytännössä aseistaa Turkin hallinto. Aseviennin Turkkiin jatkuessa Suomen hallitus on siis epäsuorasti mukana tukemassa näiden kauhua kylvävien jihadistiryhmittymien elpymistä. ISISin iskut ovat jo lisääntyneet alueella Turkin hyökkäyksen myötä ja tuhansia ISIS-vankeja on paennut vankiloista.

Suomalaisia patruunoita Turkin erikoisjoukoille

Suomalainen aseteollisuus on hyötynyt taloudellisesti Turkin sodankäynnistä myös menneinä vuosina. Vuonna 2016 Suomen puolustusministeriö myönsi Nammo Lapua Oy:lle vientiluvan 76 200 patruunan viemiseksi Turkin erikoisjoukoille. Samana vuonna SSAB Europe Oy sekä Miilux Oy saivat Suomelta vientiluvat yhteensä noin 17 000 tonnille suojaterästä. Tuohon aikaan Turkin hallinnon verinen sota sen kurdiväestöä vastaan oli vain voimistunut, Erdoganin hallinnon katkaistua rauhanneuvottelut PKK:n kanssa kesällä 2015.

Erdoganin sodanjulistusta seurasi lukuisten kurdikylien sotilaspiiritykset Turkin tankkien jyrätessä Turkin kaakkoisosan, Bakurin alueelle. Toukokuussa 2016 YK:n tuolloinen Ihmisoikeusasiain korkein kommissaari, Zeid Ra’ad Al Hussein, nosti puheenaiheeksi alueen hälyttävän tilanteen ihmisoikeusrikkomuksineen sekä siviileihin kohdistuvan väkivallan alueella. Hän oli myös huolissaan siitä, että Turkin hallinto oli evännyt YK-joukoilta luvan suorittaa alueella tutkimuksia, koskien yli sadan ihmisen kuoliaaksi polttamista rakennuksissa, jotka olivat Turkin hallinnon joukkojen piirittämät. Turkin sotilasjoukot pommittivat ja ampuivat satoja siviilejä kuoliaaksi samaisella Bakurin alueella vuosien 2015-2016 aikana.

Suomalaisomisteisia yrityksiä, joilla on vielä voimassa vientilupia Turkkiin:

Nammo Lapua Oy valmistaa patruunoita. Sen osakkeet omistaa puoliksi Norjan hallitus ja puoliksi Patria Oyj. Nammolla on edelleen voimassa yksi vientilupa Turkin armeijan maajoukoille, joka umpeutuu vuoden 2019 lopussa.
Miilux Oy:stä omistaa 70%:a Turkin armeijaa lähellä oleva rahasto OYAK ja 30%:a raahelainen perheyritys Miilukangas konserni. Miilux Oy:llä on voimassa vielä kuusi asevientilupaa.
Robonic Ltd valmistaa maalilennokkeja ja miehittämättömiä ilma-aluksia ja niiden osia ilmatorjuntaan. Suuri osa Turkin ja sen jihadistiliittolaisten suorittamista hyökkäyksistä tapahtuu miehittämättömien ilma-alusten tuella tai pelkillä ilmaiskuilla, jotka aiheuttavat merkittäviä tuhoja siviilikohteissa.
Noptel Oy on erikoistunut mittaus- ja etäisyyslaitteiden rakenteisiin ja sillä on voimassa kymmenen vastaavaa vientilupaa valvonta-, tähtäys- ja havainnointilaitteistoja varten.
Senop Oy valmistaa tarkkailu-, tähtäys- ja tarkkuuslaitteistoa. Senop Oy:n voimassa oleva esittelykäyttöön Turkissa tarkoitettu lupa koskee lämpökameroita, tähtäimiä ja valonvahvistimia.
Patria Oy, jonka omistavat 50,1% osuudella Suomen valtio ja 49,9% osuudella Kongsberg Defence and Aerospace AS. Voimassa oleva lupa on myönnetty panssaroitujen ajoneuvojen kehittämiseen tarvittavalle teknologialle ja tekniselle tuelle.
Surma Ltd -yritykselle on myönnetty lupa koskien “Surma-ohjelman” esittelykäyttöä.

Miilux Oy – Turkin armeijan rahaston omistama suomalaisyhtiö

Miilux listaa nettisivuillaan Miilux Protection -suojausteräksen käyttökohteikseen muunmuassa pankkien, rahankuljetusajoneuvojen, ja poliisin ajoneuvojen lisäksi mitä erilaisimmat kohteet puolustusvälineteollisuudessa. Kotimainen aseteollisuus ei ole sana, jota varsinaisesti voisi käyttää Miilux Oy:n yhteydessä, sillä Turkin armeijan rahasto OYAK osti 70% raahelaisesta Miilux Oy:stä vuoden 2019 huhtikuussa. OYAK on perustettu Turkin vuoden 1960 sotilasvallankaappauksen jälkeen ja rahaston puheenjohtajana toimii Turkin armeijan entinen kenraali. OYAK:n viimeisimpään vuosikokoukseen otti osaa muunmuassa Turkin puolustusministeri. Ylen julkaiseman uutisen mukaan turkkilaisyrityksen siteet Erdoganin hallintoon olivat jo ennestään Suomen valtion edustajille tiedossa. Turkin suurimpiin yhtiöihin kuuluva OYAK pyrkii laajentumaan ja on hankkinut teollisuus- ja rahoituslaitoksia ympäri Eurooppaa.

Miilux Oy:n yhteistyö Turkin kanssa tiivistyi myös jo aiemmin tammikuussa 2019 tehdyn sopimuksen myötä Miilukangas-konsernin ja OYJK välillä. Sopimus tehtiin uudesta tuotantoyhtiöstä, joka on määrä nousta Turkin Manisaan vuosien 2019-2020 aikana, ja joka on Miilux Oy:n tytäryhtiön, Miilux Turkin omistuksessa.

Suomalaista suojausterästä turkkilaisiin tankkeihin ja ohjuksiin

Suomen puolustusministeriö myönsi Miilux Oy:lle vientilupia suojausteräkselle Turkkiin yli 16 miljoonan kilon edestä vuoden 2018 aikana. Miilux Oy:n vientikohteita Turkissa ovat sotilasajoneuvovalmistajat, kuten BMC, Otokar, Nurol ja Katmerciler, jotka valmistavat Turkin valtiolle panssaroituja ajoneuvoja ja tankkeja, sekä ohjuksia ja raketteja valmistava Roketsan.

Sotilasajoneuvovalmistaja BMC:n omistaa osaksi Erdoganin läheinen ystävä ja liikemies Ethem Sancak, joka istuu myös AKP:n (Oikeus ja kehitys -puolue) riveissä. Yksi BMC:n miinasuojatusta teräksestä valmistama ajoneuvo on Kirpi-malli, joita Turkki on todistetusti käyttänyt myös nyt käynnissä olevassa Koillis-Syyrian miehityssodassaan.Turkin armeija on käyttänyt samaisia Kirpi-ajoneuvoja myös Afrinin laittomassa miehityksessä.

Roketsan tunnetaan parhaiten raketeista sekä laser- ja infrapunaohjuksistaan, kuten Cirit ja Umtas. Turkin armeijan joukot ovat käyttäneet Cirit-ohjuksilla varustettuja T-129 Atak helikoptereita Afrinin miehityksessä.

Vaadimme Suomen hallitusta toimimaan vastuullisesti ja lopettamaan Turkin miehityssodan ja diktatuurin taloudellisen tukemisen!
Kaikki voimassa olevat asevientiluvat on peruttava!
Kehotamme kaikkia ottamaan yhteyttä ja vetoamaan hallitukseen, jotta jo myönnetyt asevientiluvat peruttaisiin välittömästi.

Kategoriat: Artikkelit