Älä lomaile Turkissa

Ylläpitäjä /

Erdoganin valtajärjestelmä ja asekauppa ovat suoraan riippuvaisia Turkin matkailualasta.

Matkailualan yritysten omistus kytkeytyy yhteen aseteollisuuteen omistuksen kautta. Turkkilaiset holding-yhtiöt, jotka omistavat paitsi matkailualan yrityksiä ja hotelleja, omistavat myös aseyhtiöitä. Yhtiöiden johto on Erdoganin perheen ystäväpiiriä. Samat holding-yhtiöt rahoittavat Kurdistanin alueen suuria patoprojekteja, jotka pakottavat kymmenettuhannet ihmiset jättämään kotinsa ja aiheuttavat peruuttamattomia ympäristötuhoja.

Turkin lomat kasvattavat armeijan budjettia

Tästä huolimatta Turkissa vierailevien turistien määrä nousi yli viidenneksen vuosina 2017-2018. Turkin talouden riippuvuus turisteista kasvaa jatkuvasti. Vuonna 2018 Turkin lomat toivat valtiolle 29,5 miljardia dollaria rahaa. Armeijan budjettia kasvatettiin samana vuonna lähes neljänneksellä 22,1 miljardiin dollariin. Antalyan ja Alanyan rantalomat ja Istanbulin kaupunkiloma hyödyttävät suoraan armeijaa. Mitä enemmän Turkissa matkaillaan, sitä helpompaa Turkin on jatkaa kurdien tappamista Pohjois-Syyriassa sekä ihmisoikeusloukkauksia Turkissa.

Suomalaisten turistien matkat Turkkiin lisääntyivät neljänneksellä vuonna 2018. Kaiken saatavilla olevan tiedon valossa on selvää, että Turkki ei ole millään tavalla eettinen matkakohde. Turismin määrä Turkissa ei saa enää lisääntyä.

Turkish Airlines – lennoista suora tuki armeijan sotatoimille

Turkin suurin lentoyhtiö Turkish Airlines on suoraan taloudellisesti yhteydessä Erdoganin hallintoon. Turkin valtio omistaa sijoitusyhtiönsä kautta 49 % Turkish Airlinesista. Jokaisesta Turkish Airlinesille annetusta eurosta voi siis olettaa puolen menevän suoraan Erdoganin taskuun, josta ne jaetaan edelleen armeijalle, joka pommittaa siviilikohteita Syyriassa ja joka myös todistetusti käyttää kemiallisia aseita siviiliväestöä vastaan.

Turkin toinen päälentoyhtiö Pegasus taas linkittyy omistajuutensa kautta suoraan Turkin asekauppaan ja Turkin valtion sosiaalisesti ja ekologisesti tuhoisaan vesivoimaprojektiin, eli Ilisu-nimellä kulkevan padon rakentamiseen. Padonrakennus syrjäyttää yli 70 000 ihmistä kodeistaan ja jättää pysyvästi veden alle muun muassa historiallisen 12 000 vuotta vanhan Hasankeyfin kaupungin.

Vetoamme siis jokaiseen Turkin matkaa miettivään: lomakohteen vaihto muualle on jo yksin sodanvastainen kannanotto.
Älä lomaile Turkissa ja kannusta myös muita jättämään Turkin matka väliin.
Älä lennä Turkish Airlines tai Pegasus-yhtiöiden lennoilla.

Kategoriat: Artikkelit