Avoin kirje Turkki boikottiin -kampanjalta Finlaysonille

Ylläpitäjä /

Hyvä Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila,

Lähestymme teitä avoimella, julkisella kirjeellä, sillä Finlayson ei ole reagoinut lähettämiimme sähköposteihin millään tavalla, toisin kuin useat muut suomalaiset tekstiilifirmat. Joulukuun 2019 aikana olemme toistuvasti nostaneet esiin tuotantonne ongelmallisuuden diktatuurimaa Turkissa. 66 % tuotteistanne valmistetaan siellä.

Aikaisemmin seurasimme ilolla Finlaysonin eettisiä ja vastuullisia valintoja tekstiilintuotannossa sekä rohkeita ulostuloja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta. Loppuvuodesta 2019 lähtien emme voi sanoa samaa. Lokakuussa 2019 Turkki hyökkäsi Koillis-Syyriaan käyttäen maajoukkoinaan jihadistimilitioita, kuten Ahrar al-Sharqiya. Sodassa on käytetty kaikkia mahdollisia likaisia keinoja, mm. kemiallisia aseita, hyökätty siviiliväestön kimppuun ja teloitettu naisia. Hyökkäyksen tavoitteena on siirtää alueen kurdivaltainen väestö kauemmas Turkin rajasta ja samalla haitata autonomisen alueen onnistunutta rauhanomaista prosessia, jonka kantavina arvoina ovat ekologisuus, naisten oikeudet ja suora demokratia – mitkä uhkaavat Turkin omia pyrkimyksiä. Myös Turkin rajojen sisäpuolella kurdeihin kohdistuva väkivalta ja etninen syrjintä ovat ”maan tapa”, jota presidentti Receep Tayip Erdoğanin hallinto ylläpitää.

Hyvä Jukka Kurttila, lanseerasitte joulukuussa 2019 valikoimiinne ”vastuuttoman lakanasetin”, korostaaksenne tuotantonne eettisyyttä muutoin ja tuodaksenne esiin, kuinka paljon kalliimpaa on tuottaa tekstiilejä, kun asiat pyritään tekemään hyvin. Valitettavasti kampanjanne näyttäytyy meille mainoskikkana ja oman tuotantonne eettisyyden valkopesuna. Vastuullisena myyty, Turkissa valmistettu kalliimpi lakanasetti tahriutuu Kaakkois-Turkin ja Koillis-Syyrian kurdien verestä.

Olette haastatteluissa itse tuoneet esiin paljon maailmassa vallitsevia epäkohtia, ottaneet kantaa niihin ja pyrkineet omin keinoin vaikuttamaan asioiden muuttamiseen. Olette myös avoimesti tuoneet esiin Finlaysonin tuotannon suurimmat epäkohdat: puuvillantuotantoon liittyvät eettiset ongelmat ja työntekijöiden olot tekstiiliteollisuudessa. Edelleen toteatte, että toimiessanne mainosalalla luulitte olevanne elinkeinoelämän pohjasakkaa – oletettavastikin eettisessä mielessä – mutta että tekstiilialalla pääsee vielä lähemmäs pohjaa. Valitettavasti näiden asioiden ääneen sanominen ei vielä vapauta teitä vastuustanne – sen enempää kuin sekään, ovatko ihmiset valmiita maksamaan enemmän eettisemmistä tuotteista vai eivät.

Toimiessanne yrityksenä maassa, jossa työtekijöiden oikeuksien toteutuminen on listattu maailman 10 huonoimman joukkoon ja jossa 54 %:a puuvillasta tuotetaan Şanlıurfan, Diyarbakirin ja Mardinin miehitetyillä kurdialueilla, asetutte vastuuttomien puolelle, halusitte tai ette.

Kehotamme Finlaysonia aloittamaan toimet tuotantonsa siirtämiseksi Turkista eettisempiin maihin, joissa työntekijöiden oikeudet toteutuvat.

Kehotamme kaikkia boikotoimaan Finlaysonia, niin kauan kuin sen tuotantoa sijaitsee epädemokraattisessa, laitonta miehityssotaa käyvässä ja kurdeja syrjivässä Turkissa.

Kategoriat: Ajankohtaista