Turkki on katkaissut veden saannin Heseken alueelta Koillis-Syyriasta

Ylläpitäjä /

– samanaikaisesti hyökkäykset jatkuvat Gire Spin ympäristössä

Turkki on toistamiseen sulkenut Elokin vesivoimalaitoksen Koillis-Syyriassa. Heseken alueella yli puoli miljoonaa ihmistä on tällä hetkellä vailla mahdollisuutta käyttää vettä. Vedensaannin katkaisu vaikuttaa myös Hesekessä sijaitsevaan kantonin pääsairaalaan, joka on muunnettu korona-ensiapuklinikaksi. Noin 12 kilometrin päässä Hesekestä sijaitsee myös lähes 10 000 alueen sisäisen pakolaisen asuttama Waşokanîn leiri, jonka vedensaanti on nyt uhattuna. Ilman vettä ovat myös vankilat ja leirit, joissa ISIS-vankeja alueella säilytetään, mukaan lukien 65 000 ihmisen al-Holin leiri.

Neljä viikkoa sitten Turkin jihadistiliittolaiset hyökkäsivät Elokin vesivoimalaitokselle Serekaniyen (Ras al-Ain) miehitetyssä kaupungissa ajaen pois voimalaitoksen työntekijät. Hyökkäyksen myötä voimalaitos suljettiin ja alueen vedensaanti romahti 11 päiväksi. Syyrian demokraattiset voimat (SDF) ovat pyrkineet toimittamaan alueelle vettä muilla keinoin ja alueelle perustetaan parhaillaan uusia kaivoja.

Elokin voimalaitosta pommitettiin jo sodan ensimmäisenä päivänä lokakuussa 2019. Tällä pyrittiin estämään alueen asukkaiden pääsy puhtaaseen juomaveteen. Voimalaitos saatiin kuitenkin korjattua keskellä jatkuvia hyökkäyksiä. Nyt alkanut täysi sulkeminen on vakava uhka keskellä globaalia korona-pandemiaa. Alueella operoiva Venäjä ei ole reagoinut voimalaitoksen sulkuun. Alueen vesihallinto vetoaa kansainväliseen yhteisöön Turkin invaasion pysäyttämiseksi.

Samanaikaisesti Turkki on kiihdyttänyt hyökkäyksiään lännempänä Koillis-Syyriassa, Gire Spin (Tal Abyad) kaupungin ympäristössä. Ainakin neljää kylää miehitetyn kaupungin ympärillä on pommitettu eilen sunnuntaina 22.3.2020.

Lähde: https://anfenglishmobile.com/rojava-syria/turkey-cuts-off-water-to-heseke-again-42474 ja https://anfenglishmobile.com/rojava-syria/villages-of-gire-spi-under-attack-42478

Kategoriat: Ajankohtaista