Ei lennetä Pegasuksella, ei matkusteta Deturilla!

Ylläpitäjä /

Turkkilaistaustainen matkatoimisto Detur ilmoittaa järjestävänsä keväällä 2020 kuusi lentoa Turusta Turkin Antalyaan. Lentoyhtiönä toimii Turkin toisiksi suurin lentoyhtiö Pegasus Airlines.

Lukuisat turkkilaiset matkailuyritykset ja hotellit ovat sellaisten holdingyhtiöiden omistuksessa, jotka linkittyvät suoraan Receep Tayip Erdoğanin hallintoon ja Turkin aseteollisuuteen. Monet näiden holding-yhtiöiden omistajista ja johtajista kuuluvat henkilökohtaisesti Erdoğanin perheen lähipiiriin.

Pegasuksen omistaa Sabancın suvun Esas Holding -yhtiö. Esas holding on Turkin suurin perheomisteinen sijoitusyhtiö. Sabancın suku puolestaan on yksi Turkin vaikutusvaltaisimmista ja rikkaimmista suvuista. Sabancın perhe on myös AKBankin suurin osakkeenomistaja. AKBank puolestaan on yksi rahoittaja pahamaineiselle Ilısun pato- ja voimalaitoshankkeelle, josta kerroimme eilen.

Aseteollisuuteen Sabancın perhe kytkeytyy vuonna 1994 Istanbuliin perustamansa yliopiston, Sabancı Universitesın, kautta. Yliopiston nanoteknologian tutkimusyksikkö tekee yhteistyötä mm. turkkilaisten aseteollisuusyhtiöiden, kuten Aselsanin ja Roketsanin, sekä yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa. Nämä yhtiöt puolestaan aseistavat Turkin armeijaa. Sabancın yliopisto myös kouluttaa tutkijoita sotateollisuudelle.

Detur International -matkatoimiston toimitusjohtaja Firuz B. Bağlıkaya puolestaan toimii Turkin matkailutoimistojen yhdistyksen puheenjohtajana. Bağlıkayan mukaan Turkin demokratiavaje on vain Euroopan maiden hallitusten propagandaa, johon ei kannata suhtautua vakavasti.

Suomen ulkoministeriön maakohtainen arvio Turkista ei kuitenkaan ole näin ruusuinen. Ministeriö kehottaa matkustustiedotteessaan noudattamaan ”erityistä varovaisuutta koko maassa kaikissa turistikohteissa, Itä-Turkissa ja suurissa kaupungeissa”. Ulkoministeriö varoittaa, että esimerkiksi Turkin valtiohallinnon tukeman Isis-terroristijärjestön värväystoiminta on Turkissa edelleen varsin aktiivista.

Turkki käy laitonta miehityssotaa Koillis-Syyrian autonomisella alueella ja sortaa kurdeja myös maansa rajojen sisäpuolella. Matkailu on yksi maan keskeisimmistä tulonlähteistä ja mahdollistaa Receep Tayip Erdoğanin vallassa pysymisen maan muuten pyristellessä talouskriisin kourissa.

Vuonna 2018 matkailu toi Turkkiin 29,5 miljardin dollarin tuotot, osa tästä ohjautuu maan sotabudjettiin, joka samaisena vuonna oli 19 miljardia dollaria. Turkki rahoittaa myös jihadistiryhmien, kuten Al-Qaedan/Al-Nusran ja Ahrar al-Sharqiyan toimintaa käyttäessään näitä maajoukkoinaan kansainvälisen oikeuden vastaisissa miehityssodissaan, kuten Koillis-Syyriassa.

Ei matkusteta Turkkiin, ei lennetä turkkilaisilla lentoyhtiöillä & eikä käytetä turkkilaisia matkatoimistoja! Turkin boikotoiminen on helppo tapa vastustaa maan sortopolitiikkaa ja sanoa ei diktatuurille.

Kategoriat: Ajankohtaista