Miksi Turkin lomamatkojen boikotointi kannattaa?

Ylläpitäjä /

Lomalle Turkkiin? Miksi laittaist rahasi Recep Tayyip Erdoğanin diktatuurihallinnon, jihadistien aseistamisen ja kouluttamisen sekä kurdialueilla käytävän likaisen sodan yhteiseen kassaan! Turkin boikotoiminen on helppo ja konkreettinen tapa vastustaa diktatuuria ja tukea Kurdialueiden demokraattisia pyrkimyksiä: mieti uudelleen, älä matkusta Turkkiin. Diktatuurihallinnon taloudellisen tukemisen sijasta suuntaa lomasi eettisempiin kohteisiin.

Lukuisat turkkilaiset matkailuyritykset ja hotellit ovat sellaisten holdingyhtiöiden omistuksessa, jotka linkittyvät suoraan Erdoğanin hallintoon ja Turkin aseteollisuuteen. Monet näiden holding-yhtiöiden omistajista ja johtajista kuuluvat henkilökohtaisesti Erdoğanin perheen lähipiiriin. Esimerkiksi Turkish Airlines -lentoyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mehmet İlker Aycı toimi jo 1990-luvulla Erdoğanin poliittisena neuvonantajana. Hänet palkittiin lentoyhtiön puheenjohtajuudella vuonna 2015, kun Erdoğanin hallinto puhdisti yhtiön johtopaikat ja asetti niihin AKP-puolueelle lojaaleja tukijoitaan. Turkin valtio omistaa 49% Turkish Airlinesin osakkeista.

Turkin tilastollisen instituutin mukaan vuonna 2018 turismi toi maahan 29,5 miljardin dollarin tuotot, joita kanavoidaan diktatuurihallinnon ylläpitoon valtion rahoitusyhtiöiden ja niiden korruptoituneiden johtokuntien kautta. Samana vuonna Turkin sotabudjetti oli 19 miljardia dollaria. Julkisia lukuja parhaillaan Syyriassa taistelevien jihadististen sotajoukkojen koulutukseen ja aseistamiseen käytettävästä budjetista ei ole. Turkin sotilasbudjetti on kuitenkin kasvanut eksponentiaalisesti Syyrian miehityksen alusta (2016) lähtien. Olettavasti jatkuvasti kasvava määrä budjetista kanavoituu siis Al-Qaedan/Al-Nusran ja Ahrar al-Sharqiyan kaltaisille jihadistijärjestöille, joita Turkki käyttää sijaisjoukkoinaan kansainvälisen oikeuden vastaisissa miehityssodissaan.

Suomesta Turkkiin suuntautunut turismi laski kahtena perättäisenä vuonna Turkin sisällissodan 2015-2016 ja turistikohteisiin kohdistuneiden iskujen jälkeen. Viime vuonna matkustajamäärät kääntyivät kuitenkin nousuun: vuonna 2018 Suomesta Turkkiin matkusti 128 860 ihmistä. Tämä on kuitenkin kaukana vuoden 2015 huippulukemista, jolloin 213 803 suomalaista matkusti Turkkiin.

Kuten monet suomalaiset ovat huomanneet, Turkin hallinto yrittää kasvattaa matkustajamääriä aggressiivisella kampanjoinnilla sosiaalisessa mediassa. Suomen ulkoministeriön maakohtainen arvio Turkista ei kuitenkaan tue Turkin hallinnon mielikuvamainontaa ja ministeriö kehottaakin matkustustiedotteessaan noudattamaan ”erityistä varovaisuutta koko maassa kaikissa turistikohteissa, Itä-Turkissa ja suurissa kaupungeissa”. Ulkoministeriö varoittaa, että Isis-terroristijärjestön värväystoiminta on alueella edelleen aktiivista ja terrori-iskut ovat mahdollisia myös turistikohteissa.

Erdoganin hallinto pyrkii pitämään yllä rauhallista ja ruusuista mielikuvaa Turkin yhteiskunnallisista oloista, sillä turistien mukanaan tuomat eurot ja dollarit ovat kullanarvoisia talous- ja valuuttakriisistä kärsivälle autoritaariselle hallinnolle. Turkki tarvitsee kipeästi ulkomaista valuuttaa kurssiensa tasapainottamiseen Turkin liiran menetettyä kahden vuoden aikana yli puolet arvostaan suhteessa euroon. Turismin kokonaisvaikutus on yli 10% Turkin BKT:sta. Mitä enemmän turistit tuovat rahaa Turkin hallinnolle, sitä enemmän jihadisteja koulutetaan, sitä enemmän Turkkiin rakennetaan vankiloita ja sitä enemmän kurdeja kuolee Turkissa, Syyriassa ja Irakissa.

Älä pilaa unelmiesi lomaa matkustamalla luhistuvaan diktatuurimaahan. Matkakohteen vastuullisempi valinta voi pelastaa ihmisiä kuolemalta, vankilalta tai kidutukselta.

Kategoriat: Ajankohtaista