Turkin naisvihamielisyys ei poistu tekstiiliteollisuuden työpaikoilla
Tekstiiliteollisuuden yrityksiä edustava työnantajaliitto Suomen Tekstiili- ja Muoti ry. on ottanut kannan, että kokonaisen maan boikotoiminen olisi haitallista naisille, koska tekstiiliteollisuus työllistää naisia. Ongelmallista tässä kuitenkin on se, että Turkissa tuotetuista tekstiileistä saadut veroliirat käytetään erittäin patriarkaalisen, naisvihamielisen ja autoritaarisen hallinnon tukemiseen. Turkissa naisilla ei ole niitä vähäisiäkään oikeuksia, joita miehillä on, eikä naisten aseman parantamiselle ole olemassa mielekästä ratkaisua itsevaltaisen presidentin, Recep Tayyip Erdoganin, hallinnon viitekehyksessä.
Turkin hallinto pitää naiset alistetussa asemassa niin puuvillapelloilla kuin yhteiskunnassa laajemminkin. Se on vanginnut yli 11 000 naisten asemaa ajavan oppositiopuolueen HDP:n jäsentä, sekä sotii naisten oikeuksia korostavaa yhteiskuntamallia vastaan Koillis-Syyriassa. Naisten oikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen näkökulmasta Koillis-Syyrian autonominen alue on Lähi-Idässä täysin poikkeuksellinen alue, josta Turkki ilmiselvästi haluaa päästä eroon.
On hienoa, että tekstiiliteollisuuden yritykset haluavat toimia naisten puolesta. Parhaiten ne osoittavat tukensa vetämällä tuotantonsa pois Turkista ja tukemalla siten paikallisten nais- ja oppositioliikkeiden pyrkimyksiä Erdoganin konservatiivista ja autoritaarista hallintoa vastaan.Tuotannon jatkaminen Turkissa tarkoittaa ainoastaan naisten alistamisen jatkumista muodossa tai toisessa.
Eettisiä valintoja tekevinä kuluttajina olemme tähän asti ajatelleet, että kotimaisten tekstiilien kuten Finlaysonin, Nanson tai Marimekon ostaminen on vastuullinen teko. Kehotamme tekstiiliteollisuuden toimijoita saattamaan toimintansa mainettaan vastaavalle tasolle ja vetämään tuotantonsa Turkista. Ei ihmisoikeusrikkomuksille, naisvihalle ja etniselle puhdistukselle – boikotoidaan Turkkia.